Gülsüm DEPELİ | DİJİTAL ÇAĞDA AİLE İMGESİ: FOTOĞRAF ALBÜMLERİNDEN SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDAKİ AİLE FOTOĞRAFLARINA

16/04/2025

Akademisyen, Yazar, Araştırmacı / Academician, Author, Researcher
TÜRKİYE
Hacettepe Üniversitesi, İletişim Fakültesi, İletişim Bilimleri Bölümü
gdepeli@gmail.com

ÖZGEÇMİŞ

Gülsüm Depeli Sevinç Hacettepe Üniversitesi, İletişim Fakültesi, İletişim Bilimleri Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Akademik çalışma alanları arasında Kültürlerarası İletişim, İletişim Etnografisi, Görsel Kültür Çalışmaları, Görsel Antropoloji ve Göç Çalışmaları yer almaktadır.

Gülsüm DEPELİ | DİJİTAL ÇAĞDA AİLE İMGESİ: FOTOĞRAF ALBÜMLERİNDEN SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDAKİ AİLE FOTOĞRAFLARINA

ÖZET

Bir sosyal kurum olarak modern aile, aynı zamanda ideolojik bir temsil olarak imgeleşmiştir. Özellikle fotoğraf makinesinin gündelik yaşamda erişilir olmasıyla birlikte, kentlerdeki orta sınıf aileler hararetle kendi üyelerinin görsel kaydını tutmaya yönelmiştir. Her ideolojik tasavvurda olduğu gibi, aile örneğinde de titizlikle denetlenen ve hatta sıklıkla mizansen yoluyla düzenlenen, dolayısıyla gerçeklikle bağı zayıf bir imgeleştirme sürecinden söz edilmektedir. Haliyle, bu kayıtlarda olumsuz hiçbir içeriğe yer yoktur. Aile üyelerinin bir aradalığını kutlayan stüdyo fotoğrafları; doğum, mezuniyet, askerlik, düğün, tatil, eğlence gibi özel ve mutlu anları (rites of passages) bir araya getiren fotoğraf albümleri, ailenin belleğinin ve birliğinin güvencesi olmuş; aile üyeleri, varlıklarını sıklıkla geçmişle şimdi arasında bağ kuran bu fotoğraflara bakarak doğrulamıştır.

Aile fotoğrafları her zaman olduğu gibi günümüzde de vazgeçilmezdir. Hatta yeni teknolojik gelişmelere bağlı olarak bu tür fotoğraflar, günümüzde, eskiye oranla çok daha yoğun olarak üretilmekte, ağırlıkla da sosyal medya platformlarında dolaşıma girmektedir. Böylelikle, aile imgeleri kamusal alanda daha önce olmadığı kadar görünürleşmekte, geniş bir etkileşim alanına açılmaktadır. Bu bildiri, sosyal medya platformlarında ne tür aile fotoğraflarının dolaşıma girdiği, bu fotoğrafların seyircisinin kim olduğu, aile üyelerinin ve seyircilerin bu fotoğraflarla nasıl bir iletişim kurduğu gibi sorulardan hareketle, konu ile ilgili güncel literatüre de başvurarak, aile imgesinin ideolojik temsilinde, yeni iletişim teknolojilerinin bir değişime yol açıp açmadığını tartışmaya çalışacaktır.

ANAHTAR KELİMELER

Aile Fotoğrafları, Sosyal Medya Platformları, Fotoğrafların Dolaşımı.


Gülsüm DEPELİ | FAMILY IMAGE in the DIGITAL AGE: from PHOTO ALBUMS to FAMILY PHOTOS on SOCIAL MEDIA PLATFORMS

ABSTRACT

As a social institution, the modern family has also become an ideological representation. Especially with the accessibility of cameras in daily life, middle-class families in cities have eagerly sought to keep a visual record of their members. As with any ideological construct, the family is also subjected to a highly monitored and often staged process of imagery, which means its connection to reality is often quite weak. Consequently, these records leave no room for any negative content. Studio photos celebrating the togetherness of family members, photo albums that gather special and happy moments (rites of passage) such as birth, graduation, military service, weddings, vacations, and parties, have become the guarantee of the family’s memory and unity, with family members frequently confirming their existence by looking at these photos, which link the past and the present.

Family photos remain as essential as ever, even today. In fact, thanks to new technological advancements, such photos are now produced far more intensively than before, mostly circulating on social media platforms. As a result, family images have become more visible in the public domain than ever before, opening up to a wider sphere of interaction. This presentation will attempt to discuss whether new communication technologies have brought about a change in the ideological representation of family images, drawing on current literature related to the subject and exploring questions such as what types of family photos circulate on social media platforms, who the audience of these photos is, and how family members and the audience communicate through the photos.

KEYWORDS

Family Photo Albums, Social Media Platforms, Circulation of Photographs.

Son Yazılar

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram